Vi beklager !

Det har oppstått en feil på siden. Prøv å oppdatere siden, eller prøv igjen senere.

Hvis du fortsetter å se denne feilmeldingen, kan du kontakte oss på hjelp@neumann.no

{{error.Id}}
{{error.Date}}

Neumanns historie

Neumanns byggevarehistorie strekker seg langt tilbake, og tilbake til Bergen i 1839.
Det startet egentlig i 1817 med et skipsforlis da 500 utvandrere fra Sør-Tyskland på vei til USA måtte søke nødhavn ved Skjellanger. Sykdom, epidemier og dødsfall om bord til tross, skipet med passasjerer ble videre tatt inn til Bergen.

På skipet var P.G. Rieber, hans 6 søsken og foreldre. Faren var kirurg, og skadet seg stygt i et fall da han skulle se til de syke medpassasjerene. Han døde bare noen dager senere. Også mor Anna Maria døde. Hun i barselseng ombord, bare et par uker etter far. Også et yngre søsken på 2 døde ombord.

Det var da bare 6 søsken, inkludert 8 år gamle Paul Gottlieb Rieber, som kom fra sjøreisen i god behold. Bergen by var i villrede - og visste ikke helt hvordan de skulle få tatt seg av så mange flyktninger på en gang. Det var mange tyskættede familier i Bergen på denne tiden, og de følte nok et ekstra ansvar for å ta vare på flyktningebarna. Yngste søster Elisabeth ble tatt vare på av kjøpmann Fritz Anton Pytter. Hun møtte og giftet seg med Christian I. Mohn og fikk 13 barn. Den eldste tok navnet Christian Rieber-Mohn. 

P.G. Rieber, som kom til en handelsfamilie, var en geskjeftig og arbeidsom kar – og drev både som eddikfabrikant og med kolonialhandel fra Tyskerbryggen så tidlig som i 1839. Etter at Bergen by i 1855 igjen stod i aske etter bybrann, så P.G. Rieber et stort marked for byggevarer som var nødvendig for å bygge opp byen igjen. Kalk, sand, sement, murstein og jernbjelker ble kjøpt inn, og dette ble starten på engrosvirksomheten som skapte mange arbeidsplasser i byen. Så det ble Bergen som fikk nyte fruktene av utvandringen fra Tyskland. 
Kilde:Bergens Tidene/2003. 

1855 P.G. Rieber etablerer byggevarehandel etter ny bybrann i Bergen - engrosvirksomhet av kalk, stein, sement, murstein og jernbjelker nødvendig for gjenoppbygging av byen.  

1898 Jacob Neumann etablerer byggevarehandel, og blir på linje med P.G. Rieber et betydelig handelshus.

1987 Rieber & Søn AS og Jacob Neumann fusjonerer. I den forbindelse blir Rieber Bygg og Jacob Neumann slått sammen, og det nye navnet blir på firmaet blir Neumann Bygg AS.

1997 Neumann Bygg AS blir en del av konsernet Danske Trælast (DT Group).

2006 DT Group blir en del av Wolseley.

2017 DT Group endrer navn til STARK Group. https://starkgroup.dk/

2018 STARK Group får ny eier, kapitalfondet Lone Star. http://www.lonestarfunds.com/

2019 STARK Group erverver Saint-Gobain Building Distribution Deuchland GmbH (STARK Tyskland fra 1. oktober 2019). 5000 medarbeidere, mer enn 200 varehus og rundt 20 mrd. NOK i omsetning.